ZORGDATA in de praktijk

a.s.r.

Client

Logo ASR

Sector

Verzekeraar

Diensten

a.s.r. en zorgweb realiseren samen unieke Zorgzoeker

“We willen meer transparantie voor consumenten”

a.s.r. verzekeringen benut sinds 2006 zorgdata en diverse tools van zorgweb voor productontwikkeling en versterking van de eigen concurrentiepositie. Ook helpt zorgweb bij het ontsluiten van laagdrempelige vergelijkingstools en zoekhulpmiddelen voor consumenten en tussenpersonen. Zoals de Zorgzoeker, een online tool waarmee klanten met een paar muisklikken kunnen zien welke zorg de zorgverleners in hun omgeving aanbieden. Hiermee wilde a.s.r. in 2016 verdergaan dan anderen door informatie over gecontracteerde zorgaanbieders én vergoedingen integraal te ontsluiten.

a.s.r. is een brede verzekeringsmaatschappij en behoort tot de grootste verzekeraars van Nederland. De samenwerking met zorgweb is door de jaren heen steeds verder geïntensiveerd. Recent is de Zorgzoeker ontwikkeld voor Ditzo en De Amersfoortse. Dit is een belangrijke informatiebron voor (potentiële) klanten, tussenpersonen en de eigen helpdesk, die klanten te woord staat. Na oplevering van de eerste versie (eind 2015) wilde a.s.r. in 2016 een flinke stap extra zetten.

Klantvraag

Voor het nieuwe overstapseizoen – eind 2016 – wilde a.s.r. een zorgzoeker lanceren die zicht geeft op gecontracteerde zorgaanbieders én vergoedingen. Zodat een consument snel kan zien bij welke zorgaanbieders hij terecht kan (zonder beperking in de vergoeding) én wat de consequenties zijn als een zorgaanbieder niet gecontracteerd is. Daarnaast moest de nieuwe zorgzoeker objectieve informatie ontsluiten over de kwaliteit van zorgaanbieders en de (subjectieve) beoordelingen van cliënten. “We wilden meer transparantie creëren voor klanten, met alle informatie over zorgaanbieders, contractinformatie, kwaliteit en vergoedingen overzichtelijk op één plek”, zegt Sebastiaan Broeders van a.s.r..

Uitdaging

De uitdaging voor zorgweb lag vooral in het combineren van zorgdata uit diverse bronnen. Vooral de unieke koppeling tussen vergoedingsinformatie en zorgaanbieders was complex. Een ‘overzicht van zorgaanbieders’ klinkt als afgebakende informatie, maar bestaat feitelijk uit zeer diverse datastukjes, waar specifieke informatie over vergoedingen aan moet worden gekoppeld. Behalve complex is de data achter de nieuwe applicatie ook omvangrijk

Aanpak

zorgweb heeft samen met a.s.r. de behoefte achter de Zorgzoeker onderzocht en vertaald in een ontwerp voor de nieuwe applicatie. Deze wordt vanaf de website van a.s.r. ontsloten. De complexe koppelingen voor de gewenste zorginformatie (zorgaanbieders, contractering, vergoedingen, zorgkwaliteit en beoordelingen) zijn door zorgweb gerealiseerd en de Zorgzoeker is in verschillende fases opgeleverd. Deze agile werkwijze maakt gerichte doorontwikkeling van de verschillende onderdelen mogelijk en bood a.s.r. de ruimte om tijdens de ontwikkeling – waar nodig – af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp.

Resultaat

a.s.r. beschikt sinds eind 2016 over een geavanceerde zorgzoeker voor consumenten, tussenpersonen en de eigen helpdesk. De Zorgzoeker toont welke zorg vergoed wordt en toont bovendien de klantbeoordelingen van Zorgkaart Nederland en de kwaliteitsscore van Mediquest. Daarnaast wordt doorgelinkt naar ZorgkaartNederland waar de bezoeker een beoordeling kan achterlaten. Zo kan de kwaliteit van de dienstverlening worden geraadpleegd. Op deze manier kan a.s.r. bestaande en potentiële klanten beter informeren. Het zorgaanbod, de vergoedingen, zorgkwaliteit en beoordelingen zijn in één keer overzichtelijk in te zien. Het zoeken naar de meest geschikte zorgaanbieder is daardoor weer een flink stuk eenvoudiger geworden. “zorgweb maakt dat mogelijk en ontzorgt ons met snelle, flexibele en goede dienstverlening. Wij kunnen ons daardoor volledig toeleggen op onze eigen kernactiviteiten”, aldus Broeders.