ZORGDATA in de praktijk

Independer

Client

Logo Independer

Sector

Vergelijkingswebsite

Diensten

Independer en zorgweb werken al sinds beginjaren samen

“Samen maken we zorgverzekeringen transparant”

Als grootste vergelijkingssite voor zorgverzekeringen maakt Independer het vergelijken en afsluiten van verzekeringen gemakkelijker voor bijna 2,5 miljoen klanten, die jaarlijks de website bezoeken tijdens de overstapperiode. “De samenwerking voert al ver terug, want sinds de beginjaren van Independer levert zorgweb de informatie over premies en polisvoorwaarden van zorgverzekeringen”, zegt Independer.

Independer is opgericht in 1999 om de financiële wereld transparanter en eerlijker te maken. Daarvoor kaart Independer misstanden aan, vergelijkt diensten en producten en helpt mensen met kiezen. Mede door het gezamenlijke uitgangspunt om complexe zaken eenvoudiger te maken, bleken de vergelijkingssite en zorgweb (opgericht in 2000) direct vanaf de begintijd natuurlijke partners. zorgweb verzamelt premies en polisdetails, beoordeelt de polisvoorwaarden en denkt actief mee over het verzamelen van zorgdata.

Klantvraag

Ieder najaar is het voor Independer van groot belang om tijdens de start van het overstapseizoen te beschikken over correcte en volledige informatie over de premies en polisvoorwaarden van alle zorgverzekeraars.

Uitdaging

De grote hoeveelheid zorgdata – informatie over alle zorgpolissen en verzekeraars – zo goed en snel mogelijk verwerken, is jaarlijks een uitdaging. Tijdwinst is van groot belang, maar kwaliteit is nog belangrijker. Ontsloten informatie laat zorgweb daarom controleren door verzekeraars. Door de complexiteit en verschillende keuzes die de consument heeft, blijft de vraag naar eenvoudige en gestructureerd weergegeven informatie over zorgverzekeringen groeien. De data moet goed getoond worden. Eén fout kan flinke gevolgen hebben voor een consument. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit en zorgverzekeraars houden de kwaliteit scherp in de gaten.

Aanpak

Independer ontvangt ieder najaar een dataselectie van zorgweb met alle gecontroleerde informatie over premies en polisvoorwaarden, in een vorm die eenvoudig te gebruiken is (XML-bestanden). De data van zorgweb wordt onder andere ingezet om klanten te laten zien welke behandelingen vergoed worden bij verschillende verzekeraars in de vergoedingsoverzichten op Independer. Als een consument een vergelijking maakt op Independer, dan ziet hij in het zoekresultaat een persoonlijk advies gebaseerd op prijs en kwaliteit. “De premie en polisvoorwaarden vormen een belangrijke bron voor het online advies dat wij onze klanten geven”, aldus Independer. Door de uniforme manier waarop dekkingen omschreven zijn, is de informatie van zorgweb voor Independer vrij gemakkelijk te gebruiken.

Resultaat

De vergelijkingssite beschikt ieder najaar tijdig over de gewenste, gecontroleerde zorginformatie van alle zorgverzekeraars voor het vergelijken van premies en polisvoorwaarden. “zorgweb levert alle informatie snel en adequaat op, waardoor wij in staat zijn om klanten van persoonlijk advies te voorzien op basis van prijs en kwaliteit”, zegt Independer. Hierdoor kan Independer zelf blijven focussen op hun eigenlijke doel: consumenten eerlijk adviseren via de website.