ZORGDATA in de praktijk

Consumentenbond

Client

Logo CB

Sector

Vergelijkingssite

Consumentenbond bouwt Zorgvergelijker met diensten zorgweb

“Focus op consumenten door samenwerking”

Om consumenten te helpen met het vinden van een passende zorgverzekering, gebruikt de Consumentenbond zorgdata van zorgweb. De organisatie heeft een Zorgvergelijker in eigen beheer en bepaalt zelf de inrichting en hoe vergelijkingen gemaakt worden. zorgweb voorziet de Consumentenbond realtime van de gewenste data en vergelijkingen met een webservice.

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk, die voor het grootste deel wordt gefinancierd met contributies van leden en gebruikers. De organisatie laat onder andere consumentenonderzoek doen en publiceert de uitkomsten via eigen media. Zo streeft de vereniging naar eerlijke, rechtvaardige en veilige markten voor consumenten. Voor het online vergelijken van zorgverzekeringen – en gecontracteerde zorgaanbieders – wordt sinds 2010 samengewerkt met zorgweb.

Klantvraag

De Consumentenbond heeft haar visie op het vergelijken van zorgverzekeringen vertaald naar de eigen Zorgvergelijker. De Consumentenbond kiest hoe consumenten vergelijkingen maken en hoe de resultaten gepresenteerd worden. De database met een intelligente webservice – vereist voor het maken van de gewenste vergelijkingen – en het aanvragen van polissen bij zorgverzekeraars, wilde de consumentenorganisatie uitbesteden.

Uitdaging

Voor zorgweb is de uitdaging om de visie van de Consumentenbond voor zorgvergelijken te vertalen naar de webservice waarmee de vergelijkingen online gedaan worden. Dat zijn eisen voor het realiseren van de beoogde vergelijkingen, berekenen van de kwaliteitsscore en bijvoorbeeld het tonen van gecontracteerde zorgaanbieders.

Aanpak

zorgweb vertaalt de wensen van de Consumentenbond naar haar webservices. Waar nodig worden die op maat gemaakt. Hierdoor kan de bond voor elke gebruiker van de Zorgvergelijker realtime de gewenste selecties uit de database van zorgweb opvragen. Bovendien beschikt de consumentenorganisatie hiermee – zonder aanleg van een eigen zorgdatabase – steeds realtime over de dagelijks bijgewerkte premies, voorwaarden en gecontracteerde zorg.

Na een vergelijking kan de gebruiker direct de gekozen zorgverzekering aanvragen. zorgweb zorgt hierbij dat in de Zorgvergelijker van de Consumentenbond de juiste vragen worden gesteld bij de betreffende polis. Vervolgens wordt de aanvraag door zorgweb afgestemd op de eisen van de verzekeraar en ingediend voor automatische verwerking. De Consumentenbond en zorgweb bepalen jaarlijks de gewenste doorontwikkeling van de webservice. Om zo de Zorgvergelijker van de gewenste informatie te blijven voorzien.

Resultaat

De Consumentenbond heeft ieder overstapseizoen de eigen Zorgvergelijker, volgens haar eigen visie op het geven van goed zorgpolisadvies. zorgweb ondersteunt de Consumentenbond hierbij met bestaande en nieuwe zorgdata en maatwerk webservices. Zo kan de Consumentenbond zich concentreren op de manier van vergelijken en de presentatie van uitkomsten. Doordat zorgweb de webservice continu blijft ontwikkelen, kunnen jaarlijks nieuwe mogelijkheden worden benut, zoals het per regio tonen van het gecontracteerde zorgaanbod in een zorgpolis.